Nápoje, velká kuchařka

Kapitola: Staré, ale stále aktuálne návody Slezská vařonka Suroviny a postup: 20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citronovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3 - 5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme a dokud je vařonka horká, nalijeme ji do sklenic a podáváme. Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá. Vanilkový likér Suroviny a postup: 2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky), nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme. Vaječný koňak Suroviny a postup: 25 dag tlučeného cukru, 6 žloutků, balíček vanilkového cukru třeme v míse 15 minut. Potom stále míchajíce přikapeme 1/2 l vařící sladké smetany a potom 1/4 l líhu, promícháme a dáme do lahví. Láhve uzavřeme a ve studenu uložíme. Občas lahví zatřepeme.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTEyMQ==